OBENDORF

Als kleine jongen altijd gek geweest op treinen en auto's(wie niet). Mijn eerste trein vergeet ik nooit meer, een blik ding wat je moest opwinden maar wat een plezier heb ik er mee gehad. Helaas is dat ding na mijn trouwen verdwenen en ik vemoed dat mijn moeder, die heel erg opruimerig was,  hem heeft laten verdwijnen. Jammer want dat was nu erg gaaf geweest om te hebben. Dat ding heeft wat af getuft op tafel.
Later kreeg ik van mijn ouders een elektrische trein: Trix express, met een batterij trafo geweldig wat een ervaring. Vooruit en achteruit met een knop, wauw!
Helaas was de loc niet zo sterk en wij woonden in de Jordaan in Amsterdam in een huis dat zo scheef was dat de trein de ene kant op heel hard ging en de andere kant zo moest klimmen dat hij slippend op de rails stond. Maar dat mocht de pret niet drukken. Later werd dit alles vervangen door 12 volt en met geweldige rijeigenschappen. Mijn BR 64 heb ik nog maar kan er niet meer mee rijden door het niet meer hebben van de Trix express rails. Hij is nog in zeer gave staat en staat nu voor de sier.

Jaren er niets meer mee gedaan, maar het blijft toch in het achterhoofd zitten en een kleine 2 jaar geleden ontbrandde de vlam weer en heb ik de draad weer opgepakt en op zolder gaan bouwen.
Er is zo veel veranderd dat ik mij eerst maar eens ben gaan verdiepen in het kiezen van analoog of digitaal. Na veel gelezen en geïnformeerd te hebben, uiteindelijk toch gekozen voor digitaal. Al het oude spul was toch al verdwenen en als je dan opnieuw gaat starten, dan meteen maar een keuze maken.

Toen kwam de vraag  voor welk merk ga ik. Alles bekeken en op google gezocht en uiteindelijk voor het PIKO systeem gekozen. Ik persoonlijk vond de rails het mooist en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Een startset gekocht en als een kind zo blij met het lekkers dat uit de doos kwam. Zo wat een ervaring: trein op de rails, spanning er op en meteen licht! Uit het analoge tijdperk weet ik nog dat je heel hard moest rijden om een lamp te zien branden en nu vooruit achteruit en dat terwijl alles gewoon stil staat.

Inmiddels is er al heel wat gebeurd en ben ik lid geworden van een hobbytrein club in Almelo (THCA) en heb veel daar geleerd en geniet dagelijks van alles wat er is gebouwd. Inmiddels begint het al wat te worden en gaat de nieuwe fase beginnen met de nieuwe dorpen en alles wat daarbij komt. Ik heb niet gekozen voor een bestaand project, maar mijn fantasie de vrije loop gegeven. Door dit op onze website te laten zien hoop ik dat andere medehobbyisten hier ook wat ideeën uit kunnen halen of gewoon genieten van treinen.
Ik ben geen stoom fanaat en zal dat ook nooit worden, dus heb ik gekozen voor het huidige tijdperk en voornamelijk Duits en Zwitsers materieel. Mede omdat ik geen vertrouwen heb in Pro-Rail.
Veel kijkplezier toegewenst!

                                                                                                                                                                  Arie van Haeften


mijn blikken trots

De Trix expres BR64 uit 1955

de trotsen van nu
 
             terug

              verder