Obendorf

De naam Obendorf is ontstaan doordat de baan op zolder wordt aangelegd, het dorp boven dus. Mijn voorliefde voor Duits en Zwitsers materieel heb ik doorgevoerd in de huizen en alle andere aspecten. Het is een fantasie baan en geen nabootsing dus van een bestaande situatie.

In december 2013 ben ik er mee gestart en gewoon weer als leek een nieuwe start gemaakt na jaren niet met model treinen en bouw bezig te zijn geweest. Tijd door werk, gezin en mijn muzikale bezigheden zijn daar de oorzaak van. Na een korte periode met mijn oudste zoon een kleine baan te hebben gemaakt is dit gestopt toen hij op zich zelf ging wonen. Helaas  zijn toen ook alle treinen en rails van mijn oude baan  verdwenen dus moest ik compleet opnieuw beginnen.
Na lang verdiept te zijn geweest in de diverse merken en systemen heb ik gekozen voor de rails van Piko omdat ik deze persoonlijk het mooist vond.
De tweede keuze was analoog of digitaal. Digitaal was compleet onbekend voor  mij en na veel overweging en verdieping in de materie  hier
toch voor gekozen.
Dan komt het: Hoe werkt het enz. Een startset gekocht van Piko met een ICE3 treinstel en toen dit binnen was gelijk aan de slag gegaan. Dit was echt wat anders als mijn vroegere Trix Express treintje. Wauw, de lampen altijd brandend (ook bij stilstand) was een openbaring. En het liep als een naaimachine. De volgende stap was een plek in huis want het spul moest natuurlijk ergens vast komen. Mijn vrouwtje was zo lief haar hobby kamer af te staan en toen kon het los. Een tafel gebouwd en natuurlijk niet nagedacht over de bereikbaarheid aan de achterkant en zo, ik was weer beginner!. Ook geen concreet baanplan en uit de losse pols een traject gelegd.
Daar zou ik veel later wel achter komen en dat klopte dan ook.
De rails werden gelegd en het plan wat ik in mijn hoofd had zag er goed uit dus van alles aangeschaft, wissels, bochten, rechte stukken en flexrails het hield niet op.

Inmiddels was ik naar een treinhobbyclub gestapt en voorzichtig lid geworden. Dit was niet de goeie keus. Ze hadden alleen
Nederlands materiaal en dat is zeker niet mijn ding. Door mijn inkopen bij de treinenwinkel kennis gemaakt met een andere club waar ik nog steeds lid van ben. Die rijden en bouwen Duits en dat lag meer in mijn interesse.
 
Voor mijzelf heb ik het liefst het moderne spul en vind het oudere materieel niet echt interessant en zeker stoom en Nederlands komt niet in mijn lijstje voor.
Nu na een kleine twee jaar bezig te zijn al vele fouten ontdekt in de opzet en eigenlijk  opnieuw zou  moeten starten, maar slopen en weer beginnen is iets waar ik eigenlijk tegen opzie. Inmiddels wel heel veel geleerd zeker om met waardeloos materiaal schiterende dingen te creeën en wat je allemaal niet zelf kunt doen.

    terug                                                                                                                                                                                                                               verder